Informatii suplimentare: 

Introducere (click pentru detalii)

Islam – o alta perspectiva (click pentru detalii)

 

Comunitatea Musulmana Ahmadiyya

O privire de ansamblu

 

Comunitatea Musulmană Ahmadiyya este o organizaţie religioasă internaţională răspândită în peste 195 de ţări din Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Australia şi Europa.

Aceasta este comunitatea cea mai dinamică a Islamului din istoria modernă, având un număr de peste zeci de milioane de membri în întreaga lume.

 

Comunitatea Ahmadiyya a fost înfiinţată în 1889 de către Hadhrat Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) într-un sat mic şi îndepărtat, Qadian, în provinicia Punjab din India. El a afirmat că este reformatorul aşteptat în zilele din urmă, Acela Aşteptat al comunităţii mondiale a religiilor (Mahdi şi Mesia). Comunitatea înființată de el este o întrupare a mesajului plin de bunăvoință al Islamului – pace, fraternitate universală şi supunere față de Voinţa lui Dumnezeu  – în puritatea sa originară. Hadhrat Ahmad a proclamat Islamul ca o religie pentru om:

 

„Religia oamenilor căii drepte” (98:6)

 

Cu această convingere, în decurs de un secol, Comunitatea Ahmadiyya a atins marginile pământului. Oriunde este înființată Comunitatea, ea se străduieşte să exercite o influenţă constructivă a Islamului prin proiecte sociale, instituţii educaţionale, servicii de sănătate, publicaţii islamice şi construirea de moschei, în ciuda faptului că este aspru persecutată în unele ţări. Musulmanii Ahmadi au dovedit calitatea de a fi o comunitate supusă legii, paşnică, perseverentă şi binevoitoare.

 

Comunitatea Musulmană Ahmadiyya în Islam a fost creată sub îndrumare divină, având ca obiectiv reîntinerirea valorilor islamice morale şi spirituale. Ea încurajează dialogul între credinţe, apără cu sârguință Islamul și încearcă să corecteze neînţelegerile cu privire la Islam în Occident. Ea promovează pacea, toleranţa, dragostea şi înţelegerea între adepţii diverselor credinţe. Ea crede cu fermitate şi acţionează conform învăţăturii Coranului: „Nu există nicio constrângere în religie.” (2:257) Ea respinge ferm violenţa şi terorismul sub orice formă şi din orice motiv.

 

Comunitatea oferă o prezentare clară a înţelepciunii, filosofiei, moralei şi spiritualităţii Islamice, aşa cum a derivat din Sfântul Coran şi practica (Sunnah) Sfântului Profet al Islamului, Muhammad (pacea şi binecuvântarea fie asupra lui). Unii adepţi ai Ahmadiyya, precum Sir Muhammad Zafrullah Khan (care a fost primul Ministru de Externe al Pakistanului; Preşedintele celei de a XVII-a Adunări Generale a ONU; Preşedintele şi judecătorul Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga) şi dr. Abdus Salam (laureatul premiului Nobel în fizică în 1979), au fost de asemenea recunoscuţi de comunitatea internaţională pentru serviciile şi realizările lor remarcabile.

 

După decesul fondatorului său, Comunitatea Ahmadiyya a fost condusă de succesorii lui aleşi – Khalifa. Actualul Conducător al Comunității, Hadhrat Mirza Masroor Ahmad, a fost ales în 2003. Titlul său oficial este Khalifatul Massih V.